Home page Home page
Tko smo mi? Pravni - home page
Pravni fakultet u Zagrebu - home page

Vijesti u SRPNJU 2001.

03. srpnja 2001.
Ortynski se ispričao

Glavni državni odvjetnik Radovan Ortynski uputio je u srijedu pismo predsjedniku Vrhovnog suda Ivici Crniću i svim hrvatskim sucima u kojem se ispričava zbog neprimjerene izjave da je, komentirajući odluku Vrhovnog suda o puštanju dvojice pritvorenika na slobodu, hrvatsko pravosuđe - korumpirano. Ortynski u pismu priznaje da je, komentirajući odluku Vrhovnog suda o puštanju dvojice pritvorenika na slobodu, izjavio da je ona nezakonita i da je to dokaz korumpiranosti u pravosuđu.
"Ova moja izjava bila je neprimjerena jer sam njome doveo u pitanje čast, ugled i poštenje hrvatskih sudaca koje inače posebno cijenim jer sam i sam potekao iz njihovih redova. Svjestan sam da moje razočaranje odlukom suda ne opravdava moju reakciju, te se nadam da će isprika biti prihvaćena, kako bi u ovom složenom trenutku borbe čitavog pravosuđa protiv zla koje se zove korupcija i organizirani kriminal nastupali zajednički i uspješno u okvirima svojih zakonskih i ustavnih ovlasti" napisao je Ortynski.
Takoder je zamolio predsjednika Vrhovnog suda, članove vijeća koji su odlučivali o navedenom predmetu i sve koji su se osjetili uvrijeđenima da prime njegovu ispriku. Na kraju Ortynski je dodao "Ujedno vas obavještavam da sam u svom izvješću Vladi Republike Hrvatske, Hrvatskom saboru, Odboru za pravosuđe i Ministarstvu pravosuđa stavio na raspolaganje svoj mandat"
Zamjenik premijera Goran Granić potvrdio je na sjednici Vlade 28. 06. da je Ortynski, uz ispriku, ponudio mandat na raspolaganje ako Vlada ocijeni da je njegova izjava dovela do situacije da je nemoguće da i dalje obnaša dužnost.

priredio: Dražen Jurman
izvor: Hina, 28. lipnja 2001.

SRODNI TEKSTOVI:

Skandal oko Državnog odvjetnika
Korupcija u pravosuđu?