Home page Home page
Tko smo mi? Pravni - home page
Pravni fakultet u Zagrebu - home page
Ispitna literatura: Udžbenici, pravni izvori, materijali...

Ispitna literatura iz građanskog procesnog prava nije mnogobrojna, ali se traži njeno dobro poznavanje. K tome, zbog razmjerne starosti udžbenik, od studenta se traži i samostalan rad, uz stalno uspoređivanje aktualnog zakonskog teksta i teorije koju pruža udžbenik. U svemu tome, svakako dobro dođe i redovno pohađanje nastave, a i sudjelovanje u seminarima...

  Udžbenik
Triva, Siniša; Belajec, Velimir; Dika, Mihajlo, Građansko parnično procesno pravo, Zagreb, 2004.

Glavni izvor znanja za ispit. Konačno je, nakon dugoga čekanja, izišlo novo, sedmo izdanje udžbenika (izdavač su Narodne novine). Time je iz upotrebe izišlo prošlo, šesto izdanje iz 1986. godine. Novi je udžbenik u cijelosti osvježio staro izdanje i uskladio ga s novim propisima. Cijena osvježavanja bila su i neka nova poglavlja, koja će se sada trebati učiti, pa i povećanje obujma knjige, koja sada ima gotovo 1000 stranica. Za utjehu, tekst i pristup udžbenika nisu se mnogo promijenili u odnosu na prošlo izdanje, pa će i prelazak na novu knjigu biti bezbolan. Ako pitanja još ima, možete se obratiti nastavnicima na konzultacijama.

  Zakon i drugi izvori
Zakon o parničnom postupku (priredili: Siniša Triva i Mihajlo Dika), Zagreb, 2004. (od 2002: sa Zakonom o arbitraži)

Osnovni izvori građanskog procesnog prava prikupljeni su u ovoj zbirci. Sada je aktualno XX (dvadeseto) izdanje, koje su izdale Narodne novine. Ranija izdanja nisu više aktualna jer ne sadrže aktualni tekst zakona (nakon novele iz 2003. godine). Može se nabaviti u skriptarnici fakulteta i u gotovo svim knjižarama s pravnom literaturom. Sadrži uz Zakon o parničnom postupku još i Zakon o arbitraži te izvatke iz Ustava, propisa o sudovima, odvjetništvu i državnom odvjetništvu, ZRSZ-a, Sudskog poslovnika, Obiteljskog zakona, arbitražnih pravilnika, tarifu HOK-a itd.

 
  Materijali za pripremanje ispita
Pomoćni materijal za pripremanje i polaganje ispita iz Građanskog procesnog prava (priredili: M. Dika; J. Garašić; A. Uzelac), Zagreb, 1998.

U ovoj knjižici nalaze se opće informacije o ispitu iz Građanskog procesnog prava te o ispitu iz izbornih predmeta (izvanparnično, ovršno, stečajno, javnobilježničko pravo). Tu su uvjeti za polaganje ispita, propozicije pismenog dijela, ispitna literatura, uzorci testova i eseja, latinske izreke i mnogo, mnogo drugih korisnih informacija. Knjižica je jeftina i može se pribaviti u skriptarnici Fakulteta. Novo izdanje očekuje se uskoro.