Home page Home page
Tko smo mi? Pravni - home page
Pravni fakultet u Zagrebu - home page

Sudačka mreža predstavila bazu vještaka i sudskih tumača

Stranica www.sudacka-mreza.hr još je jedan plod truda da se unaprijedi i poboljša rad sudstva, ali i suradnja unutar pravnih krugova na području Hrvatske. Sudačka mreža, kao neprofitna i nevladina udruga, nastala je sredinom 1999. nakon istraživanja provedenih na Općinskim sudovima diljem Hrvatske, gdje su primjećene znatne razlike u sudskoj praksi.
Na temelju takve teze pokrenut je projekt kojemu je primarna svrha bila, osiguravanjem brzog informiranja i komuniciranja, pomoći pri usklađivanju sudske prakse.
Izuzetno je važno reći da na ovom projektu pored predsjednika sudava, odvjetnika i sudaca aktivno rade i studenti pravnih fakulteta iz Zagreba i Osijeka koji čine čak trećinu članova udruge.
Stranica zainteresiranima pruža mogućnost da, u gotovo rekordnom roku, pristupe različitim informacijama vezanim za pravnu struku. Na stranici možete, pored mnogih drugih informacija, pronaći i : upute za izradu i slanje dokumenata sudu, podatke o teritorijalnoj nadležnosti sudova u Hrvatskoj uz pripadajuće županijske mape i podatke o sudskim vještacima i tumačima.
Iako je stranica prvenstveno konstruirana za osobe koje se bave pravnom strukom, upute su jasno pisane pa se njome može služiti i svatko drugi kome su takve informacije potrebne. Za studente su vjerojatno najzanimljiviji i najpotrebniji dio upute za pisanje podnesaka i mapa teritorijalne nadležnosti hrvatskih sudova. Sa druge strane, odvjetnici, suci i drugi pravnici mogu brzo i jednostavno doći do podataka koji im trebaju jer je stranica linkovima povezana sa velikim brojem srodnih stranica : stranicama Pravnih fakulteta, Narodnih novina, Informatorom, stranicama Ustavnog i Vrhovnog suda itd.
Projekt koji je pokrenula udruga Sudačka mreža sigurno je i sa stajališta struke, i sa stajališta cjelokupnog društva, vrlo pohvalan i koristan. Svi zainteresirani mogu se prijaviti za članstvo, zato, ako želite postati dijelom nečeg ovakvog i ako mislite da posjedujete dovoljno znanja - prijavite se.

Napisala: Vanja Jurić