Home page Home page
Tko smo mi? Pravni - home page
Pravni fakultet u Zagrebu - home page
GPPNet > Novosti > 2003 > Novela ZPP

23.06.2003.

Sabor: Klubovi podjeljeni oko izmjena Zakona o parničnom postupku

IZMJENE Zakona o parničnom postupku, što ih je predložila hrvatska Vlada, podijelile su danas saborske klubove zastupnika. Za neke su klubove izmjene preradikalne, za druge nedovoljno odlučne.

Vlada je, kaže Vladimir Šeks (HDZ), predložila niz dobrih rješenja, ali trebala je ići u hrabrije i odlučnije izmjene.

Oštrije bi, drži, trebale biti sankcije za zloporabu procesnih ovlaštenja, trebalo bi uvesti i mogućnost obavještavanja stranaka o sudskom pozivu i putem telefona.

Šeks, kao i Klub SDP-a, pozdravlja ograničavanje rokova za dovršetak parnica u radnim sporovima - u prvom bi se stupnju trebali dovršavati u roku od šest mjeseci, za ulaganje žalbe ostavljeno je 30, a za drugostupanjsku odluku svega osam dana.

Šeks smatra da bi takva ograničenja trebalo uvesti i u postupke kojima se rješavaju imovinsko-pravni odnosi, predlaže također da DSV sankcionira suce koji se ne pridržavaju zadanih rokova.

Darko Šantić (HNS/PGS/SBHS-a) zauzeo se za obvezno zastupanje, odnosno besplatnu pravnu pomoć siromašnijim građanima u složenim sporovima s mogućnošću revizije pred Vrhovnim sudom.

Protiv je ukidanja instituta zahtjeva za zaštitu zakonitosti, koji je, kaže, jedina ustavna ovlast Državnog odvjetništva.

Klub HSP-a predložene izmjene smatra preradikalnima. Miroslav Rožić (Klub HSP-a) protiv je ukidanja istražnog načela u prvostupanjskom postupku, upozorava da je mogućnost utvrđivanja spornih činjenica ostavljena u radnim sporovima, što je, po njemu, nedopustiva nedosljednost.

Smatra i da su sudovima dane preširoke ovlasti u slučajevima zloporabe prava u parničnom postupku, zbog čega bi se, upozorava, moglo dogoditi da stranke ne mogu ostvariti svoja prava.

Preširoko je, smatra Rožić, i ograničenje prava na iznošenje novih činjenica, što će, drži, sniziti kvalitetu pravne zaštite.

Klubovi su suglasni da u prvom stupnju parnični postupak vodi sudac pojedinac, da se uvede učinkovitiji dostavni sustav, da sudske pozive, uz poštu, mogu dostavljati i druge dostavne službe.

Većina klubova smatra da bi s obzirom na opsežnost izmjena one trebale stupiti na snagu tek s početkom iduće godine.

Izvor: HINA