Home page Home page
Tko smo mi? Pravni - home page
Pravni fakultet u Zagrebu - home page

Vijesti u SVIBNJU 2002.

24. svibnja 2002.
Gredelj nije izabran za predsjednika Županijskog suda u Bjelovaru

Njegov protukandidat Mladen Piškorec ipak je, unatoč svim peripetijama koje su se odvijale oko kandidature, izabran za predsjednika tog suda iako je Gredelj povukao svoju kandidaturu i protiv njega pokrenuo stegovni postupak zbog takozvanog fiktivnog razvoda o čemu smo već pisali.

Priredila: Tea Đačanin
Izvor: Večernji list 24.5.2002
.

23. svibnja 2002.
Gredelj izgubio spor s Ministarstvom

Nepravomoćnom odlukom Vijeće Općinskog suda u Zagrebu odbilo je Gredeljev zahtjev da Ministarstvu pravosuđa zabrani daljnje postupanje po oglasu kojeg je raspisalo za predsjednika Županijskog suda u Bjelovaru tvrdeći da mu mandat istice tek u veljači 2003. Budući da se spor zbog nezakonite radnje pokreće tek kada je nekome povrijeđeno Ustavom zajamčeno pravo sud je u ovom slučaju smatrao da za to, objavom oglasa, postoji tek velika vjerojatnost.

11. svibnja 2002.
Kandidatura i niski udarci Vladimira Gredelja

U žaru borbe za mjesto predsjednika Županijskog suda u Bjelovaru moguće je da se gospodin Gredelj poslužio metodom koja i nije dostojna osobe na njegovoj poziciji. Prema njegovoj priči, protukandidat Mladen Piškorec se prije 12 godina razveo od svoje supruge koja je u to vrijeme bila zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Bjelovaru kako bi zadržao mjesto suca, a što je bilo u skladu s tadašnjom zakonskom odredbom prema kojoj je bilo zabranjeno da na istom podrucju rade bračni drugovi ako su suci, tužitelji ili odvjetnici, iako su nakon toga nastavili živjeti zajedno. Tu odredbu ukinuo je Ustavni sud dvije godine kasnije, zato što je previše zadirala u privatni život osoba uvjetujući kada osobe mogu stupiti u brak, pa je po mišljenju mnogih sada bespredmetno razgovarati o razlozima njegovog postupka. Postoji čak i mogućnost da je Gredelj počinio kazneno djelo iznošenja osobnih ili obiteljskih prilika koje mogu naškoditi nečijoj časti ili ugledu o stvari koja uopće ne utječe na profesionalnost i moralnost suca Piškorca. Gredelj je ipak, unatoč suprotnom mišljenju mnogih, podnio Državnom sudbenom vijeću zahtjev za pokretanje stegovnog postupka i traži da se utvrdi je li Piškorec lagao pred sudom jer, smatra on, ako se utvrdi da jest, to bi bilo ismijavanje i obmana suda i ne bi bilo u redu da takva osoba sudi drugima. Što se tiče "fotelje", povukao je kandidaturu, iako i dalje smatra da ima apsolutno pravo na nju do isteka mandata (17.2.2003.), ali je mišljenja da je ona već odavno namijenjena nekome drugome.

Priredila: Tea Đačanin
Izvor: Večernji list, 4.5.2002. i 8.5.2002.