Home page Home page
Tko smo mi? Pravni - home page
Pravni fakultet u Zagrebu - home page

Vijesti u RUJNU 2002.

13. rujna 2002.

Recenzija nekih web stranica

Kako biste što bolje shvatili hrvatsko pravosuđe koje nas toliko zaokuplja u posljednje vrijeme i kako biste se bolje u njemu snalazili, cilj nam je predstaviti vam neke sadržaje na Internetu koji bi vam u tome mogli pomoći. Osim GPPNet-a koji se nastoji specijalizirati za građansko-procesne sadržaje i biti pomoć studentima u svladavanju tog ispita, ali i svima ostalima koje taj aspekt prava zanima, postoji još nekoliko mjesta na kojima se možete informirati. Primjer za to je www.sudacka-mreza.hr kao rezultat želje članova te udruge da osmisle način kako da svoje znanje i svakodnevno iskustvo iskoriste za usklađivanje sudske prakse, ubrzaju rad i olakšaju međusobnu komunikaciju. Treba pohvaliti veliki izbor pravnih linkova na hrvatske, europske i svjertske web stranice i pregled teritorijalne nadležnosti svih sudova u RH sa podacima o njihovoj adresi, predsjednicima, odjelima, troškovnicima, gruntovnici i katastru…

Druge stranice na koje bi trebalo uputiti su one Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave na www.pravosudje.hr pa iako su tek u fazi obnove i popunjavanja sadržaja postoji naznaka da će biti koristan izvor informacija ako budu redovito ažurirane što nažalost nije slučaj sa stranicama ostalih Ministarstava. Za pohvaliti je namjera da se osnuje Centar za stručnu edukaciju sudaca i ostalih pravosudnih dužnosnika o čemu se za sada još ništa ne može pročitati, kao ni o pojedinim državnim ispitima. Najavljuje se i mogućnost pregleda statističkih podataka za 2001. godinu i budućih projekata Ministarstva. Teme su vrlo aktualne i trebalo bi ih što prije dati javnosti na uvid.

Priredila: Tea Đačanin


12. srpnja 2002.

Ustavni sud odlučio protiv države

Ustavni sud je popriličnom brzinom, nakon samo tri mjeseca od kada mu je predan zahtjev, odlučio da Općinski sud u Splitu u roku šest mjeseci mora dovršiti parnicu protiv Croatia osiguranja radi naknade štete na vikendici u Žrnovnici koja je 1991.godine minirana do temelja, koju pred njim već sedam i pol godina vodi Dinka Milardović Milošević. Tužbu je pokrenula 1994. godine, no od tada je bilo održano samo jedno ročište. Iste 1991. godine sutkinju Milardović Milošević je napala stranka pa je zbog teških ozljeda morala ležati u bolnici nakon čega je dobila i otkaz, ali joj tadašnji ministar pravosuđa Bosiljko Mišetić nije mogao pomoći te je zbog svih tih događaja donekle i nastao problem s odugovlačenjem njezine parnice jer nije mogla urgirati na sudu. Problem je postojao sa spisom koji nije bio kompletiran pa sutkinja koja je trebala voditi postupak to nije mogla, a slično je bilo i s predmetom kod osiguravatelja. Unatoč sretnom epilogu i dalje ostaje gorak okus jer iako je država tužena na 40 000 kuna dosuđen je novčani iznos od samo 4 i pol što je ispod kriterija koji se u slučajevima hrvatskih građana primjenjuje na Europskom sudu gdje je prosjek od 20 do 30 000 kuna.

Priredila: Tea Đačanin
Izvor: Večernji list, 12.7.2002.

23. srpnja 2002.

Smijenjena Vesna Buljan

Predsjednica zagrebačkoga Trgovačkog suda sada je Nevenka Marković dok smjenu sutkinje Buljan prate razne kuloarske priče o mogućim razlozima za takvo što. Neki spominju nedostatak odlučnosti u vođenju suda i sukob interesa s Ministarstvom pravosuđa o budućoj organizaciji suda, a neki se pozivaju na konkretne slučajeve iz njezine prakse koji su joj narušili ugled: HNB i vjerovnici nezadovoljni su načinom na koji se vode stečajevi, u radu stečajnih upravitelja ima dosta propusta, pa onda stečaj Glumina banke, Gospodarske i Agroobrtničke banke, Globus grupa, Tisak, Gucićeve tvrtke. Možda se to donekle može i "opravdati" tadašnjom situacijom u kojoj se nalazila kada su masovni stečajevi bili svakodnevna pojava, kada se nitko nije pridržavao stečajnog zakona, a i sam Trgovački sud ne raspolaže velikim sredstvima. Ipak se može pohvaliti dobro riješenim slučajem u Karbonu i Ivanić-plastu.

Priredila: Tea Đačanin
Izvor: Večarnji list, 23. i 24.7.2002.



20. kolovoza 2002.

Ortynski priznao da je prisluškivao suce

Polovicom kolovoza otkriveno je da su svi suci Županijskog suda u Zagrebu bili prisluškivani preko uređaja koji su bili instalirani na glavnu telefonsku centralu, a uređaje je postavio tada aktualni, a sada bivši glavni državni odvjetnik Radovan Ortynski - što je i sam priznao. Jedan takav transkript dobio je šef Županijskog istražnog centra i dostavio ga predsjedniku zagrebačkog Županijskog suda koji je zatražio od Ortynskog objašnjenje, a dobio priznanje. Razlog za takav postupak državnog odvjetnika možda se krije i u pokušaju da na bilo kakav način, pa čak i na ovakav nedostojan osobe na njegovoj poziciji, pokuša opravdati teške izjave bez dokaza koje je davao protiv sudaca pred kraj svog mandata. Poznato je da je spomenuo da su svi hrvatski suci korumpirani, a posljednji puta na svom oproštajnom i dirljivom govoru pred Saborom. Daje se i drugo objašnjenje prema kojem mu je prisluškivanje Ratka Ščekića, suca koji vodi postupak protiv "zločinačke organizacije" čiji je pasionirani progonitelj bio upravo Ortynski, trebao poslužiti upravo radi ucjenjivanja tog suca ako bi donio odluku koja se Ortynskom ne bi svidjela.
Sada je u tijeku tiha istraga o ovim, ali i još nekim slučajevima u koje je bio upleten, no teško je za shvatiti kako to da ništa od toga ne dolazi u javnost i hoće li se ikada u potpunosti saznati što je zaista Radovan Ortynski radio za vrijeme svog mandata.

Priredila: Tea Đačanin
Izvor: Nacional, 20.8.2002.