Home page Home page
Tko smo mi? Pravni - home page
Pravni fakultet u Zagrebu - home page

Vijesti u LISTOPADU 2002.

28. listopada 2002.

Recenzija web stranica VSRH-e

Ministrica pravosuđa nije sprovela obećanu pravosudnu reformu, određeni suci i dalje aktivno obnašaju svoju dužnost, zaostaci u pravosuđu nisu riješeni (ni idejno, koliko znamo), no oni kojima sve to zvuči mučno neka otvore adresu www.vsrh.hr i neka samo kažu da pomaka nema! Predstavljamo, dakle, Internet stranice VSRH.

Polazna stranica grafički je jednostavno dizajnirana i nudi nekoliko opcija za odabir teme. Stranice svakom građaninu pružaju mogućnost uvida u ustroj suda, statističke podatke, sudsku praksu, što je veliki doprinos zahtjevu za transparentnošću pravosudne politike. Pod opcijom linkovi (veze), omogućuje se povezivanje sa sudskim udrugama, pravnim fakultetima u zemlji i inozemstvu, sudovima, te značajnim međunarodnim organizacijama. Između ostalog, moramo se pohvaliti kako postoji i link na ovaj naš projekt, na GPPNet.

Na svakoj stranici nudi se i opcija pretraživanja ukoliko se žele dodatne informacije. Zgodan podatak za studente je i mogućnost uvida u stručne radove i izlaganja sudaca VSRH iz svih pravnih područja, što se može iskoristiti kao dodatna literatura za pripremanje seminarskih radova.

Budući da je sada iznova aktualna problematika suradnje RH sa Haaškim sudom, na ovim stranicama može se pročitati i čuvena Bijela knjiga o suradnji Vlade RH sa tim sudom.

Smatramo ovaj projekt značajnim za informatizaciju hrvatskog pravosuđa. No ipak, ostaje pitanje: je li smiješno, tužno, ili normalno preuređivati web stranice (ili npr. suce željeti odjenuti u toge) dok je notorna činjenica da određeni sudovi u Hrvatskoj nemaju ni odgovarajuće prostore u kojima bi dijelili pravdu, kao i da u sklopu tih sudova djeluju suci koji u raspravi čestitaju nogometnoj reprezentaciji na uspjesima.

Sastavile: Maja Draženović & Janja Marijan