Home page Home page
Tko smo mi? Pravni - home page
Pravni fakultet u Zagrebu - home page

Vijesti u TRAVNJU 2001.

26. travnja 2001.
Career day

Ako vas već sada muči kuda nakon diplome Pravnog fakulteta najbolje je posjetiti kratke seminare koji se s vremena na vrijeme održavaju na faksu gdje će vam biti prezentirane neke od mogućnosti kako i pod kojim uvjetima postati netko ili nešto. Tako su na nedavno održanom Career day-u svoje iskustvo sa znatiželjnim studentima podijelili Damir Kos - sudac kaznenog odjela Županijskog suda u Zagrebu i zamjenik predsjednika tog suda; odvjetnici Erste Steiermarkische banke i predstavnici PriceWaterhouseCoopersa - tvrtke za poslovno savjetovanje, reviziju i poreze.
Sudac Kos je često naglašavao kako je sudački posao najljepši na svijetu iako je izuzetno težak jer zahtijeva temeljitost,konstantnu samoedukaciju, studioznost i veliku odgovornost kako bi se nakon radnog dana mirne savjesti sudac mogao vratiti kući. Osim toga, onaj tko želi biti dobar sudac mora znati da će mu se tom profesijom promijeniti život - neće smjeti popiti koju čašicu više ili ići na glamurozne zabave ili u svakakve lokale, mijenja se krug ljudi s kojima komunicira jer bi mu mogao biti narušen ugled i moral. Što treba da bi netko jednog dana postao sudac? Nakon diplome prvo treba postati pripravnik i udovoljiti kriterijima za polaganje pravosudnog ispita (1 godina i 6 mjeseci u pravosuđu ili 2 godine u upravi na pravnim poslovima ili 5 godina u ostalim granama prava). Nakon toga prva stepenica su prekršajni sudovi. Pravilo je općenito takvo da jedno upražnjeno mjesto, npr. u Županijskom sudu, vuče za sobom cijeli niz promjena - volonter postaje plaćeni pripravnik, neki pripravnik postaje savjetnik, neki savjetnik postaje sudac Općinskog suda (da bi se to dogodilo potrebno je obavljati posao savjetnika 2 godine), neki općinski sudac se diže do županijskog. Sudac Kos je naglasio i najveće probleme s kojima se suci danas susreću, a to je hitna potreba informatizacije jer se još uvijek piše na mehaničkim mašinama (zanimljiva je anegdota kada je sudac Županijskog suda u Sisku tražio od Ministarstva pravosuđa da mu se pošalje kompjuter na kojem bi mogao pisati presude, a Ministarstvo mu je poslalo malo veću mašinu od one koju je imao), preopterećenost sudaca jer se tužbe podnose i za najbanalnije stvari te niske plaće s obzirom na ono kroz što suci prolaze. Ovakvu situaciju usporedio je sa kopanjem rudnika žlicom. I na kraju, ako netko i nakon svega ovoga još ima ambicije postati sucem jako je važno da odguli pripravnički staž upravo na sudu jer Općinski sud nastoji savjetnička mjesta popuniti svojim pripravnicima,a dalje je sve stvar sreće.
Pravnici Erste Steiermarkische banke prilično su poljuljali samopuzdanje svih onih koji nemaju neku preveliku ambiciju baviti se ovim poslom jer su skloni zapošljavanju već afirmiranih pravnika, odvjetnika i slično pa je osim čvrste želje za konstantnom samoedukacijom i stresom potrebno biti sklon i timskom radu i uvijek imati spremna po dva rješenja za već nastali problem.
U PriceWaterhouseCoopersu moguće je zaposliti se i bez iskustva, pa ako pokažete izuzetne sposobnosti, spremnost za nove treninge i veće izazove, možete ovdje pronaći svoj životni poziv jer moto tvrtke je da se od početka potrudi da ne osjetite potrebu da ju napustite. A ako vas vaš nestalni duh uvijek tjera za nečim novim posao od par mjeseci u PWC-u vam može biti pozitivna stavka u životopisu.

priredio: Tea Đačanin
izvor: autorski rad

19. travnja 2001.
CIETAC - kineska arbitraža

Prošli tjedan članovi najjače kineske arbitražne institucije CIETAC (China International Economic and Trade Arbitration Commission) posjetili su Zagreb kako bi održali zajednički kolokvij sa zagrebačkim stručnjacima. Na kolokviju su sudjelovali dr. sc. Triva, dr. sc. Sajko te gospodin Wong, jedan od potpredsjednika CIETAC-a.
U Kini postoji oko 150 arbitražnih tijela, a CIETAC je trenutno najveća i najjača. Ustanovljena je pri Kineskoj komori za medunarodnu trgovinu prije 50 godina. Medu velikim brojem slučajeva riješili su izmedu 600 i 900 slučajeva s medunarodnim elementom, što pokazuje veliko povjerenje u ovu arbitražu.
Prema pravilima CIETAC-a mora postojati arbitražni ugovor stranka kako bi se slučaj mogao podnijeti na rješavanje. Stranke imaju pravo ugovoriti broj arbitara, jednu od tri vrste postupaka, specifična pravila različita od CIETAC-ovih te mjesto gdje će se arbitraža održati. Stranke mogu birati arbitre sa liste arbitara na kojoj je 500 istaknutih pravnika, od kojih 1/3 čine strani arbitri.
Specifičnost Kineske arbitraže je u tome što nema ad-hoc ve samo institucionalizirane arbitraže, te što se u Kini arbitraža i mirenje kao dva postupka spajaju i zajedno provode.

priredila: Iva Lovreček
izvor: autorski tekst

05. travnja 2001.
HRVATSKU NAPUSTILO 140 000 MLADIH OBRAZOVANIH LJUDI

Ministarstvo prosvjete iznijelo je svoj prijedlog reforme srednjeg školstva u kojem se velika pozornost pridaje strukovnim školama čija bi temeljita reforma trebala biti završena do 2002/03 školske godine. No o problemu deficitarnosti velikog broja zanimanja i odlasku mladih nakon školovanja u inozemstvo u potrazi za zaposlenjem, nije bilo ni riječi.
Istraživanja pokazuju da je Hrvatsku u posljednjih 10 godina napustilo 140 000 mladih obrazovanih ljudi. Među našim stručnjacima najtraženiji su oni sa završenim Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Apsolventi spomenutog FER-a kao i ostali vide svoju budućnost u inozemstvu, gdje kažu za isti posao mogu dobiti 5 do 6 puta veću plaću nego u Hrvatskoj. Mladi u Hrvatskoj ne vide nadu za zaposlenje, štoviše ne vjeruju ni u bolju budućnost.
Ministar znanosti i tehnologije prof. dr. Hrvoje Kraljević naglašava da je uvijek bilo odlijeva mozgova u bogatije zemlje no optimistično vjeruje da će se situacija na ovom polju uskoro promijeniti.

priredila: Iva Lovreček
izvor: Večernji list 26.03.2001.

04. travnja 2001.
Policija nezakonito pretresala odvjetničke urede

Ranko Pelicarić, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore, uputio je predstavku najvišim tijelima vlasti da je bilo nezakonitih postupanja kriminalističke i financijske policije u odvjetničkim uredima.
U razgovoru s novinarom Večernjeg lista, Pelicarić je naveo kako su pregledi odvjetničkih kancelarija, provedeni u tri slučaja zbog sumnje na kazneno djelo koje je provela neka njihova stranka, a ne odvjetnik, bili nezakoniti. Isto tako navodi kako je financijska policija u skoro 10 slučajeva tražila na uvid spise da bi se utvrdilo postoji li nekakva obavljena radnja koja je tarifirana ili ne. Objašnjava da je i to bilo obavljeno protupropisno, jer financijska tijela imaju samo mogućnost pitati odvjetnika za financijsku dokumentaciju. Ako dokumentaciju ne predoči, ili ako ne registrira promet koji obavi, snosi sankcije. Dakle, nema mogućnosti legalnog pregledavanja spisa kad je riječ o sumnji na kazneno djelo koje je počinila stranka, jer smatra da se time krše osnovna ljudska prava i to prava stranaka da s punim povjerenjem iznesu odvjetniku svoj slučaj i traže obranu.
Na takve predstavke Ministarstvo pravosuđa oglasilo se nenadležnim, dok je Vrhovni sud zauzeo stajalište kako se radi o ozbiljnom kršenju prava stranaka. Uz to Pelicarić navodi kako Komora sama provodi stegovne postupke protiv odvjetnika koji su počinili nečasna kaznena djela.
U nastavku razgovora izrazio je zadovoljstvo što je odvjetnik Mario Kos medu kandidatima za Ustavni sud, te promjenom načina biranja članova DSV-a, time što je Komora dobila pravo na dva mjesta. Ipak, smatra da bi Komora ta dva člana trebala birati sama, a ne, kako je sada uredeno, da predlaže šest kandidata, od kojih Zastupnički dom bira dva.
Za kraj navodi da prema imeniku Komore u Hrvatskoj ima 2320 odvjetnika, od čega je polovica u Zagrebu.

priredio: Danijel Trubić
izvor: Večernji list, 25. ožujka 2001.