Home page Home page
Tko smo mi? Pravni - home page
Pravni fakultet u Zagrebu - home page

Vijesti u RUJNU 2001.

27. rujna 2001.
Saslušanje svjedoka o aferi u pravosuđu

U nastavljanju istrage o aferi u pravosuđu istražni sudac iz Rijeke Veljko Miškulin saslušat će na Županijskom sudu u Zagrebu nekoliko svjedoka. Iskaz bi trebali dati predsjednik Općinskog suda u Dugom selu i predsjednik Općinskog suda u Zagrebu koji su, na osnovi medicinske dokumentacije, potpisali odgodu za izvršenjem zatvorskih kazni Boška Županovića.
Županović ima već mnogo kaznenih djela zabilježenih u dosjeu, a nakon što je uhvaćen u švercu ljudi i bijega iz Hrvatske MUP je za njim raspisao međunarodnu tjeralicu. Dok je služio zatvorsku kaznu zbog prijevare 1995. u Dubrovniku nad njim je obavio vještačenje specijalist neuropsihijatar dr. Niko Glavić. Kod Županovića je našao "poremećaj osobnosti u vidu psihopatski strukturirane ličnosti" te je ocijenio da je Županovićeva sposobnost upravljanja vlastitim postupcima umanjena, no ne bitno.
U istrazi o aferi u pravosuđu Županović je bio ključni svjedok tužiteljstva, ali je nakon prikupljanja novih dokaza ubrzo postao prvookrivljeni.

priredila: Ljiljana Kisegi
izvor: Jutarnji List

26. rujna 2001.
Svjetska udruga sudaca traži sankcije protiv Hrvatske

U okviru rasprave o stanju sudstva u Hrvatskoj na zasjedanju Svjetske udruge sudaca u Madridu predstavnica sudačke udruge iz Belgije spomenula je mogucnost da se od UN-a zatraže sankcije protiv Hrvatske. Na zasjedanju Svjetske udruge sudjeluju uz Gredelja i Đuro Sessa, predsjednik Općinskog suda u Zagrebu, Marin Mrčela, sudac Županijskog suda te sudac Dražen Jakovina. Hrvatska će dobiti deset sudaca-promatrača stanja u sudstvu. Predstavnici mnogih europskih sudačkih ogranizacija ocijenili su šokantnim poteze hrvatske vlasti prema sudbenoj, uključujući i zahtjev glavnog državnog odvjetnika da se Gredelju ukine imunitet kako bi se protiv njega mogao provesti kazneni postupak. No, postavlja se pitanje je li zaista odnos izvršne vlasti prema sudbenoj takav da je Hrvatska zaslužila doći na prvo mjesto najproblematičnijih zemalja u Europi.

priredila: Ljiljana Kisegi
izvor: Jutarnji list 25.09.2001., Večernji list 25-27.09.2001.

27. rujna 2001.
Tri suca više u Vrhovnom sudu

Ministar pravosuđa Stjepan Ivanišević odobrio je prijedlog predsjednika Vrhovnog suda da se broj sudaca poveća za tri mjesta. Nedavno je održan i natječaj za šest mjesta u Vrhovnom sudu tako da je najviši sud u zemlji dobio devet novih sudaca.

priredila: Ljiljana Kisegi
izvor: Jutarnji List

22. rujna 2001.
Nova ministrica pravosuđa

Nakon što je premijer objavio svoj blagoslov da tu dužnost preuzme Ingrid Antičević -Marinović i suci, odvjetnici i drugi pravni stručnjaci su tu vijest sa oduševljenjem prihvatili jer je to osoba sa odvjetničkim iskustvom. Sama zastupnica kaže da ima puno planova koji se ne mogu svi ispuniti u jednom mandatu, ali svakako namjerava nastaviti sa mjerama koje je započeo ministar Ivanišević i neće ju u tome pokolebati otpor javnosti na koji ce sigurno naići.

priredila: Tea Đačanin
izvor: Večernji list 21.9.2001., Jutarnji list 21.9.2001.